Kongsvang

Sådan kan medarbejderne hjælpe til

Otte gode råd til en tryggere arbejdsplads under corona

Med en travl arbejdsdag kan de små tiltag, der mindsker risikoen for Covid-19, hurtigt glippe. Tape og simpel ’nudging’ kan dog være et yderst effektiv redskab til at minde os om dem igen.

Selvom de fleste på en arbejdsplads er enige om, at Covid-19 bør og skal tages alvorligt, sker det alligevel, at vi i en travl hverdag glemmer at holde afstand, hoste-etiketten og de andre små tiltag, der mindsker smittespredning.

Her kan det adfærdsvidenskabelige begreb ‘nudging’ være et oplagt værktøj, der hjælper dig og dine medarbejder med at passe på jer selv og hinanden.

Det er også tilfældet i Kongsvang Cleaning & Facility, hvor virksomheden har sat ekstra ind på at mindske smitterisikoen blandt medarbejderne.

Det har Kongsvang gjort på hovedkontoret i Åbyhøj ved klart og tydeligt at informere om sundhedsstyrelsens retningslinjer. Men på kontoret viser det sig også i det daglige, hvor ‘nudging’ er taget i brug, fortæller administrationschef Annette Skov Andersen.

»I kantinen har vi eksempelvis indført, at vi nu kun sidder på hver anden stol. Og så har vi, ligesom vi kender det fra supermarkederne, indført striber i køen til buffeten.«

Og i kantinen bør der være særlig opmærksomhed på ikke at komme for tæt på hinanden, forklarer Annette Skov Andersen.

»Derfor sørger vi altid for at efterleve det gældende forsamlingsforbud. Lige nu (november 2020, red.) går vi derfor til frokostpause forskudt. Og vi sætter os kun sammen i grupper af maks 10 mennesker i opdelte kantine-zoner.«

De otte simple råd

Det er med inspiration fra Kongsvangs egne tiltag samt Sundhedsstyrelsens forslag, at du her får otte simple råd til, hvordan du ‘nudger’ dig selv og dine medarbejdere, så I sammen kan mindske smitterisikoen og skabe en tryggere arbejdsplads i en tid med corona.

1. forskudte mødetider

Afstand er og bliver nøglen mod bekæmpelse af Covid-19. På en arbejdsplads kan det være en udfordring, når så mange møder ind med så kort et tidsinterval. Et effektivt ’nudge’ er derfor at indføre forskudte mødetider. Forskellige afdelinger møder forskudt ind i intervaller af halve og kvarte timer.

2. ”Kørebaner” og sektioner i elevator

Find tape frem og del gangarealer og trapper op i to ”kørebaner”. Ligesom i trafikken er reglen, at medarbejderne holder til højre. Er der elevator i virksomheden, deles denne op i sektioner, der minder medarbejderne om ikke at stå for mange eller for tæt. Gør jer selv den tjeneste at investere i tape, der tager sig pænt ud og er sat ordentligt op, da det meget vel kommer til at blive en del af kontoret den næste gode stykke tid.

3. Forskudt frokost

Den afslappede stemning til frokost kan medvirke til, at vi igen glemmer de små og store sikkerhedsprincipper. Et effektivt ’nudge’ er derfor, at virksomhedens afdelinger holder frokosten forskudt. Ligesom I på frokostbordene kan markere med tape, så medarbejderne spiser frokost med en meters mellemrum.

4. Fjern stole i mødelokalerne

På samme måde kan tapen anvendes på bordene i mødelokaler. Derudover er et effektiv ’nudge’ at fjerne stole fra mødelokalet, så der kun står det anbefalede antal stole tilbage.

5. Overvej virtuelle møder

Afstand er og bliver den mest effektive måde at mindske smitterisikoen på. Det gælder også til møder. Overvej derfor, hvorvidt det er nødvendigt, at I fysisk sidder sammen til et møde. Kan det være lige så produktivt at holde møde virtuelt, så er opfordringen, at I gør det.

6. Efterlad sedler

Bed rengøringen om at efterlade små sedler, når der er gjort rent på pladser i kantinen og mødelokaler. Sedlerne fjerner I, når I har siddet på pladsen. På den måde sendes der et tydeligt signal til rengøringen om, at der skal rengøres igen.

7. Påmindelse om håndhygiejne på toiletterne

God håndhygiejne er et andet effektivt våben i kampen mod Covid-19. Alligevel glipper det. Her er klistermærker på toilettets spejle, døre og vægge et simpelt men effektivt ’nudge’. Invester i klistermærker og skiltning, der visuelt tager sig pænt ud. Og husk at sætte dem op, så rengøringspersonalet kan komme til.

8. Skiltning

Skilt med med information om baggrundene for de forskellige tiltag, I har gjort mod smittespredning. Hvorfor mangler der et par stole i mødelokalet, hvorfor er elevatoren delt op i sektioner, og hvorfor spiser vi frokost forskudt. Det er information, der både påminder samt skaber klarhed og tryghed i en tid med corona.

Nudging

Begrebet handler om at skabe en ændring i folks valg og adfærd ved at begrænse valgmulighederne og/eller definerer få alternativer i deres handlingsmuligheder. Et af de meste berømte ’nudge’ er brugen af mindre tallerkner i kantiner. Her sikres med et lille men kærligt skub, at medarbejderne spiser mindre portioner.

Det visuelle virker

Visuelle afmærkninger er en effektiv måde at skabe afstand på. Udover borde kan afmærkningerne tænkes ind som cirkler omkring kontorstolen eller som afstandsmarkører foran kaffemaskinen og toilettet.

Kilde: Sundhedsstyrelsens håndbog: Undgå smitte på kontorarbejdspladser

Ring til Gitte

Har I brug for en uforpligtende snak eller et konkret tilbud, er vi altid klar med en kop kaffe eller en snak over telefonen. I ringer eller skriver blot til Gitte Rohmann i vores kundeservice.