Kongsvang

Kongsvang nytænker årets store juletræsfest i lyset af Covid-19

Fællessang, Mek Pek og flotte præmier vil være faste indslag, når Kongsvang blænder op for en online adventskalender som alternativ til årets store juletræsfester.

En måde at være sammen på hver for sig, men først og fremmest en måde at sige stor tak for en ekstraordinær stor indsats oven på et år med Covid-19, fortæller direktør og indehaver i Kongsvang, Christina Nyhus.

Hos Kongsvang Cleaning & Facility har det været et tilløbsstykke siden virksomhedens begyndelse i 1998. De årlige juletræsfester! Foruden julehygge, banko og juletræsdans har festerne fungeret som en mulighed for at samle en arbejdsstyrke, der favner bredt – både geografisk, sprogligt og kulturelt.

»Det er jo en enestående måde at skabe sammenhold i en virksomhed som vores, og så er julefesterne også en måde, hvorpå vi som ledelse kan vise, hvor stor pris vi sætter på medarbejderne,« siger den ene direktør og indehaver i Kongsvang, Christina Nyhus.

Sammenholdet og skulderklappet er blandt andet grunde til, at tilsynsassistent, Aurora Gaie, har været så glad for juletræsfesterne i sine fem år hos Kongsvang.

»Det er en fest, jeg glæder mig til hvert eneste år, fordi vi kan være så mange sammen. Og fordi vi kan få lov at tage vores familier med. Især vores børn er så glade for festen,« siger Aurora Gaie og fortsætter: »Så er det bare en god fest, fordi den viser, at Kongsvang tænker på os. Og på vores familier.«

Derfor var det ekstra nedslående, da det stod klart, at Kongsvang i lyset af Covid-19 var nødsaget til at aflyse årets juletræsfester. Særligt i et år som i år med Covid-19, hvor der om muligt er endnu større grund til at vise taknemmelighed for den ekstraordinære indsats, som medarbejderne har vist.

Inspiration fra DR’s fællessang

Med rette kan der siges mange dårlige ting om Covid-19, men et lyspunkt må alligevel være den kreativitet, som pandemien har fremtvunget. Danmarks Radios ‘Fællessang – hver for sig’ med Phillip Faber er godt eksempel, og det er et format, der til dels har været inspirationen bag det, der har resulteret i Kongsvangs alternativ til de aflyste juletræsfester.

Hver søndag i advent vil Kongsvangs nemlig alligevel samle sine medarbejder på tværs af geografi og etnicitet. Online vel og mærke. Men det bliver hverken med et grynet webcam eller en dårlig forbindelse, lover Christina Nyhus.

»Da vi blev enige om at gøre det, blev vi også enige om at gøre det ordentligt. Derfor kontaktede vi som vært først Mek Pek, der bl.a. er kendt for sine ‘Åh Abe’-udgivelser. Vi optager live fra et professionelt tv-studie hos et professionelt lyd- og lysfirma, Soundwise, og ligesom til vores traditionelle juletræsfester vil der være både fællessang, dans, konkurrencer og præmier, så vi hver eneste søndag kan holde én stor julefest – sammen hver for sig.«

Vis os dine juletraditioner

Med medarbejdere fra omtrent 55 forskellige lande, ser virksomheden integration som et nøgleord og et ansvar i organisationen. Her har juletræsfesterne været med til at spillet en vigtig rolle.

»Men lige så meget har festerne handlet om, at vi fik indblik i medarbejdernes kultur og juletraditioner,« fortæller Jette Jacobsen, der er regionschef i Nordjylland og Syddanmark hos Kongsvang.

»I Ringsted har vi en masse tyrkiske og rumænske medarbejdere, og derfor er der både blevet skrålet rumænske julesange og danset traditionel tyrkisk folkedans,« siger hun.

På samme måde vil Kongsvangs online adventskalender være et – endda måske endnu bedre – vindue ind til de forskellige juletraditioner, som medarbejderne hver især har i deres hjemland.

»Taler vi om konfekt en søndag, så opfordrer vi medarbejderne til, at sende billeder ind af konfekt eller julebag, der er traditionelt for deres hjemsted. Eller hvis nu der gemmer sig en sjov julehistorie fra deres hjemland eller familie, så kunne vi sagtens finde på at invitere medarbejderen ind i studiet og dele den historie,” siger Jette Jacobsen.

Vi har et ansvar

Ligesom med de årlige juletræsfester vil Kongsvangs online adventskalender med Mek Pek & band være for og med fokus på medarbejderne og deres historier, fortæller Christina Nyhus.

»Og så handler adventskalenderen også om, at vi som ledelse har et behov for at vise medarbejderne, hvor enormt taknemmelige vi er for den kæmpe, kæmpe indsats, de har gjort i et år med Covid-19 som bagtæppe,« siger hun og fortsætter;

»Men jeg mener også, at vi som arbejdsgiver for en masse udenlandske medarbejdere har et ansvar. De har familier, som de måske ikke kan komme hjem til på grund af Covid-19. Der kan vores adventskalender måske være et lille plaster på såret. Og endelig kan den være en måde at minde hinanden om, at selvom vi ikke ved, hvornår denne her pandemi slutter, så har vi altså ikke tænkt os at gå i stå.«