PASSIONERET LEDERSKAB
ÅBENHED OG ÆRLIGHED

Praktikant med jernvilje

Portræt af Ali

Onsdag den 11. oktober var jeg ude og besøge Alis arbejdsplads. Han har været i praktik hos Kongsvang i en måned under serviceleder Nickies kyndige vejledning og protektion. Jeg tog en snak med ham om livet og om arbejde, mens han styrede rengøringsvogn, klude og gulvmopper. 

Ali kommer oprindeligt fra Somalia. Han blev i 2016 familiesammenført med sin kone og har boet i Danmark siden. Hans kone har to hjemmeboende børn fra et tidligere ægteskab, derudover har de et barn sammen og endnu et på vej. ”En stor familie,” griner Ali, ”det skal man have!” Alis kone er SOSU-hjælper og har boet i landet i omkring 15 år. ”Vi er glade for Danmark. Jeg er glad for Danmark. Det er bare svært for mig at finde et arbejde. Jeg har nok sendt 200 ansøgninger, men så længe du ikke kan sproget og ikke har meget erfaring her i landet, så er det næsten umuligt.”

Langt væk hjemmefra

Somalia er langt væk fra Danmark. Næsten 7000 km i fugleflugt. Ali har endnu ikke haft mulighed for at tage på besøg i hjemlandet: ”Jeg kan godt komme til at savne min familie i Somalia. Min mor og mine seks søskende er alle der. Men jeg taler i telefon med dem hver uge, og så har jeg min egen familie nu i Danmark. Det er det vigtigste for mig. Jeg skal sørge for at de får en god fremtid.”

Dedikation og viljestyrke

Vi taler en del om sprog og sproglige udfordringer. ”Man kan godt klare sig uden at tale dansk. Jeg kender mange der gør det. Men livet bliver bedre for dig, hvis du kan skrive jobansøgninger på dansk, hvis du kan udfylde formularer og forstå hvad folk skriver til dig. Du har bedre muligheder for at få arbejde, og du kan give din familie bedre muligheder.” Sådan siger Ali, når jeg spørger ham, hvordan han er blevet så dygtig til dansk på bare halvandet år. Han forklarer, at hvis man vil have noget, så må man kæmpe for det. Han har sprogskole tre dage om ugen i 5-6 timer, og så taler de udelukkende på dansk derhjemme. Det kræver viljestyrke, tænker jeg. ”Det har da været hårdt,” siger han, ”men om en måned skal jeg til sidste eksamen. Og så skal jeg bare have et arbejde.”

Målet er arbejde

Alis praktik i Kongsvang slutter inden længe. Opgaven er nu at finde fast arbejde til ham i Kongsvang, da praktikforløbet har været en succes for begge parter. Vi er i hvert fald blæst bagover af hans gåpåmod, gejst og indsats. Ali er heldigvis også tilfreds: ”Jeg har været glad for at være her. Søde kolleger og god støtte. Jeg har erfaring med rengøring i Somalia, men nu har jeg også erfaring med hvordan man gør det i Danmark. Jeg tror det bliver lettere for mig at få arbejde nu.”

Tak for snakken, Ali! Og tak for din indsats og for samarbejdet i den forgangne måned. Det har været en fornøjelse at lære dig at kende.

 

IMG 0877

IMG 0883 2

Læs mere

Læs mere om Kongsvangs DNA her...

Flere nyheder

Klik for at komme tilbage til nyhedsforsiden