Succesfuldt sprogmentorprojekt fejres

Fælles morgenmad og fejring

Et halvt år er gået, siden vi startede vores sprogmentor-pilotprojekt. Projektet er siden blevet båret frem af seje frivillige fra Ældresagen, som regelmæssigt har mødtes og givet sproglig støtte til Kongsvang-medarbejdere, som ønsker at forbedre deres danskkundskaber. Vores sprogmentorprojekt har haft stor effekt på vores medarbejderes sprog og integration i det danske samfund og kultur. Dette ønsker vi at give en stor tak til vores sprogmentorer for. Derfor fejrede vi i februar sprogmentorprojektet ved at invitere alle sprogmentorer- og mentees til fælles morgenmad, en stor tak for indsatsen og en snak om erfaringer. Samtidig havde vi en gruppe interesserede (potentielt) nye sprogmentorer med på en lytter.

 

Idéen om dansk uden for arbejdstid

Det var tilbage i oktober 2017, at vi i samarbejde med FO Aarhus matchede et par håndfulde imødekommende, dansktalende sprogmentorer med hver sin Kongsvang-medarbejder. Og lige siden er der blevet snakket dansk på livet løs. "Vi ved, at det har stor betydning for vores medarbejderes integration, trivsel og succes i jobbet såvel som privat, at de forstår det sprog, der omgiver dem. De oplever at samarbejdet med både kolleger, ledere og kunder glider meget nemmere, ligesom det bliver sjovere at aflevere sine børn i børnehave og at gå ned og handle i supermarkedet, når man kan forstå og kommunikere med de mennesker, der omgiver én", fortæller vores HR-& Uddannelsesansvarlige, Cathrine, og fortsætter, "ideen opstod derfor, fordi mange af vores medarbejdere, der går til danskundervisning i Kongsvang Acadmey, gav udtryk for, at de savnede bedre muligheder for at bruge det danske sprog uden for arbejdstiden - hvilket jo kan være svært, hvis ens venner og familie ikke taler dansk." Med sprogmentorordningen har de således fået en hjælpende hånd og muligheden for at øve og bruge det danske sprog i et mere uformelt læringsmiljø. Koblet med danskundervisningen i Kongsvang Academy, kan vi se, at det har givet et boost til medarbejdernes læringskurve og en selvtillid, der kan ses rent sprogligt.

Fullsizeoutput 13Db

Mere end bare sprogtræning

Til den fælles morgenmad blev det også hurtigt tydeligt, at sprogmentorprojektet handler om meget mere end det danske sprog. For når sprogmentorerne og deres mentees mødes og taler dansk, opstår der gensidige kulturmøder, hvor det ikke kun er vores Kongsvang-medarbejdere, der lærer noget. Således fortæller en af sprogmentorerne under morgenmaden, at han blandt andet lærer, hvordan man kan anskue politik og samfundsforhold fra andre vikler, når han sammen med sin mentee, Razvan, "vender verdenssituationen". En anden sprogmentor fortæller ligeledes, hvordan en ny verden har åbnet sig for hende, efter at hun har været til jazzkoncert sammen med sin mentee Gabriela, som holder meget af jazzmusik. De to traver desuden Aarhus tynd og finder den vej inspiration til at snakke om det danske sprog, kultur og fælles interesser.

Tusind tak for den store indsats til alle vores sprogmentorer og mentees – vi glæder os til fortsat at følge jer og til at få matchet nye spændende sprogmentor-par!

Fullsizeoutput 13D3

Fullsizeoutput 13D4

Fullsizeoutput 13Dc

Læs mere

Læs mere om Kongsvangs DNA her...

Flere nyheder

Klik for at komme tilbage til nyhedsforsiden